اعترافات یک زیست شناس

آخرین اخبار فروشگاه

اعترافات یک زیست شناس

دسته صفحه: فروش فایل
بازدید : 30

اعترافات یک زیست شناس


اعترافات یک زیست شناس

یک زمانی دوره دبیرستان و اوائل دانشگاه که  زیست شناسی می خواندم فکر می کردم که خیلی می دانم. هر چه بیشتر پیش می رفتم کم کم نظرم عوض می شد و می فهمیدم هیچ چیز نمی دانم. هر روز با شگفتی های جدیدی برخورد می کردم که می فهیدم اطلاعات من خیلی ناچیز است. هر چه بیشتر پیش می رفتم می فهمیدم که چقدر شگفتی های عالم جانداران زیاد است. حتی یک سلول را هم که بررسی می کردم به عظمتی فراوان برمی خوردم که باعث تعجبم می شد. سلول یک جسم کوچکی که با چشم دیده نمی شود درارای اجزاء و نظمی عجیب و غیر قابل باور است. مجموعه ای از اندامک ها و ملکول ها، که با نظمی عجیب و برنامه ریزی دقیق عمل می کنند و کوچکترین اختلال در این کارها باعث بیماری و مشکلات اساسی برای انسان می شود.

شگفتی دیگری که در حد معجزه ای دائمی رخ می دهد ولی ما بی تفاوت از آن می گذریم تبدیل یک سلول به نام سلول تخم در طی نه ماه به میلیارد ها  سلول به نام انسان است که با یک نظم عجیب و دقیق هر کدام کاری انجام می دهند. معجزه ای که هر روز رخ می دهد و چون دائمی است ما اصلا با این اتفاق شگفت توجه نمی کنیم.

وقتی به تنوع جانداران نگاه می کردم عظمت خلقت و درماندگی ما در شناخت کامل آن برایم آشکارتر می شد. از باکتری تا قارچ ، از آغازی تا گیاه و جانور هر گروه را که بررسی می کردم به تنوعی اعجاب آور دست می یافتم.

اما وقتی می خواستم طرز کار هریک از قسمت های بدن را مطالعه کنم باز بیشتر شگفت زده می شدم. علمی بی پایان، دقتی عجیب، ظرافتی استادانه و .... مغز، قلب، ماهیچه و کلیه و... هریک دریایی از علم و شگفتی بی پایان و ناشناخته است.

در عالم جانوران چقدر شگفتی زیاد  از تنوع و شگفتی های اعماق دریا ها گرفته تا جانوران عجیب غریب خشکی. یکیش اینه که تازه فهمیدم اینکه میگن مورچه چی که کله و پاچه ش باشه غلطه. یک مورچه هم دنیای از شگفتی است. فقط پاهاش نگاه کنیم:از قسمت های لوله مانندی که درون آن های ماهیچه ریز قرار دارد تازه بین این قطعات مفصل گوی کاسه هم داره. نسبت به اندازه بدنش از فیل هم قوی تره و ... حالا فهمیدم: مورچه خیلی چیزه، کله و پاچه هم داره.

یکی دیگه کرم خاکیه، همان موجود به ظاهر چندش آور. می دونستید مهندس خاکه! با سوراخ کردن خاک امکان ورود هوا و آب را به خاک فراهم می کنه. مدفوعش هم کود برای خاک. کلا برای کشاورزی مفیده. و...

اما گیاهان و اما برگ، که هر وقتی پاییز می شد هزاران هزار آن بر زمین می ریخت و زیر پایم خرد می شد. وقتی برگ را مطالعه می کند و کارهای که از اندام ظاهرا ساده را بررسی می کنی تازه می فهمی چقدر پیچیده و پیشرفته است.آنوقت بود که سئوال برایم پیش می آمد که: اگر همه علم و تکنولوژی بشر مدعی را جمع کنی کار فتوسنتز برگ را می تواند انجام دهد؟ اگر به فرض که بتواند کار برگ را انجام دهد محصولش چه قیمتی میشه؟ و... وقتی خیلی فکر کردم فقط این شعر سعدی یادم آمد:

برگ درختان سبز در نظر هوشیار                            هر ورقش دفتریست، معرفت کردگار

و....

 یک چیز های خوانده ام ولی نمی دانم چه چیز های را نخوانده ام یا بهتر بگویم چقدر مطالب شگفت و پیچیده علمی است که کشف شده و من نخوانده ام و چقدر مطالب کشف نشده، و چقدر سئوالات بی جواب وجود دارد که بزرگترین دانشمندان هم در آن درمانده اند.حالا اعتراف می کنم پس از گذشت سال ها فقط یک چیز را می دانم که هیچ چیز نمی دانم.

برچسب‌ها: اعترافات یک زیست شناس

تاريخ : شنبه سوم خرداد 1393 | 20:21 | نویسنده : شمس آبادی | آرشیو نظرات
ستون مهره ها

ستون مهره ها یا ستون فقرات بخشی است که محور بدن برای حرکت می باشد و نخاع نیز درون آن وجود دارد و محافظت می شود.ستون مهره ها از زیر جمجمه شروع شده و تا درون لگن ادامه پیدا می کند. ستون مهره ها از مهره های ساخته شده است که بین این مهره های متحرک گردنی،پشتی و کمری بخش های از جنس غضروف به نام دیسک وجود دارد که امکان انعطاف پذیری و حرکت کم مهره ها را فراهم می آورد و آسیب به این غضروف ها باعث بیماری دیسک کمر می شود. مهره ها خود به پنج گروه تقسیم می شوند:1- مهر های گردنی به تعداد 7 عدد. 2- مهره های پشتی یا سینه ای به تعداد 12 عدد. 3- مهره های کمری 5 عدد.4- مهره خاجی یک عدد که از اتصال 5 مهره جنینی به وجود آمده است. 5- مهره دنبالچه که از 4 مهره جنینی به وجود دارد.

ستون مهره

انواع مهر ها

 

human sk

تصویر ستون مهره ها از پشت

ستون مهره

ستون مهر ها همراه با اسامی علمی

ستون مهره

تعدادی از مهره ها با دیسک بین آن ها و نخاع درون آن ها و اعصاب خارج شده از آن

برچسب‌ها: ستون مهره ها

تاريخ : چهارشنبه سی و یکم اردیبهشت 1393 | 22:18 | نویسنده : شمس آبادی | آرشیو نظرات
انواع مفصل
مفصل ها محل اتصال دو یا چند استخوان می باشند و به انواع  ثابت، نیمه متحرک و متحرک تقسیم می شوند.برای مشاهده مطالب و عکس های بیشتر بر روی ادامه مطلب کلیک فرمایید.


برچسب‌ها: انواع مفصل

ادامه مطلب
تاريخ : یکشنبه بیست و هشتم اردیبهشت 1393 | 17:29 | نویسنده : شمس آبادی | آرشیو نظرات
بافت استخوانی
استخوان چند نوع بافت دارد؟ هرنوع بافت چه نوع ساختاری دارد؟این بافت ها در انواع استخوان ها چگونه قرار می گیرند؟

برای پاسخ به این سئوالات و مشاهده عکس های مربوط به آن بر روی ادامه مطلب پایین کلیک فرمایید.


ادامه مطلب
تاريخ : شنبه بیست و هفتم اردیبهشت 1393 | 20:57 | نویسنده : شمس آبادی | آرشیو نظرات
گیاهان گوشتخوار (Carnivorous plant)
گیاهان گوشتخوار از شگفتی ها خلقت هستند. با وجود این که حرکات گیاهی بسیار کند هستند اما در بعضی گیاهان گوشتخوار حرکات بسیار سریعی برای گرفتن حشرات انجام می شود. هدف این گیاهان از شکار به دست آوردن مواد غذایی مثل مواد نیتروژن دار مورد نیاز خود از جانوران شکار شده که اغلب حشرات هستند می باشد.برای مطالعه مطالب بیشتر و مشاهده عکس و  فیلم این گیاهان بر روی ادامه مطلب کلیک کنید.

 

برچسب‌ها: گیاهان گوشتخوارCarnivorous plant

ادامه مطلب
تاريخ : سه شنبه بیست و سوم اردیبهشت 1393 | 13:11 | نویسنده : شمس آبادی | آرشیو نظرات
تقسیم بندی حرکات گیاهی

 ایا گیاهان متحرک هستند؟ پس چرا ما حرکت آن ها را نمی بینیم ؟ حرکت در گیاهان به چه منظوری انجام می شود؟ تقسیم بندی حرکت در گیاهان چگونه است؟ و...

واقعیت این است که گیاهان حرکت دارند اما به دلیل کند بودن به شکل معمول با چشم ما دیده نمی شوند ولی اگر در طول زمان از آن ها عکس بگیرم ملاحظه می کنیم که گیاهان هم حرکت می کنند. برای مشاهده ادامه مطلب شامل تقسیم بندی حرکات گیاهی، مقایسه آن ها، عکس ها و فیلم های آن بر روی ادامه مطلب زیر کلیک فرمایید.

 

برچسب‌ها: تقسیم بندی حرکات گیاهی

ادامه مطلب
تاريخ : دوشنبه بیست و دوم اردیبهشت 1393 | 20:11 | نویسنده : شمس آبادی | آرشیو نظرات
چگونه یک ماهیچه اسکلتی منقبض می شود؟
چطور  ماهیچه های اسکلتی ما منقبض می شوند؟

برای فهمیدن این موضوع باید ساختمان این ماهیچه ها را بدانیم تا چگونگی عملکرد آن ها را بفهمیم. برای فهمیدن ساختمان این ماهیچه ها، دیدن عکس های میکروسکوپی جالب و انیمیشن های مربوط به چگونگی انقباض، بر روی قسمت ادامه مطلب زیر کلیک کنید.

 

برچسب‌ها: چگونه یک ماهیچه اسکلتی منقبض می شود

ادامه مطلب
تاريخ : یکشنبه بیست و یکم اردیبهشت 1393 | 19:9 | نویسنده : شمس آبادی | آرشیو نظرات
اکسولوتل ( Axolotl ) جاندار عجیب
جاندار عجیبی که مثل ماهی ها در آب زندگی می کند اما برخلاف آن ها دارای دست و پا است. مثل ماهی ها دارای باله می باشد. قدرت عجیبی در ترمیم اعضاء قطع شده مثل پاهایش دارد وحتی قدرت احیاء و بازسازی اندام های اصلی مثل قلب، کبد و کلیه را دارد. قسمت جلوی سر این جاندار  بسیار جالب است و شبیه نقاشی چهره های خندان توسط کودکان است که با آبشش های اطراف آن زیباتر هم می شود.

جهت خواندن ادامه مطلب و مشاهده عکس و فیلم بر روی ادامه مطلب زیر کلیک کنید.

 

برچسب‌ها: اکسولوتل, Axolotl, جاندار عجیب

ادامه مطلب
تاريخ : جمعه نوزدهم اردیبهشت 1393 | 12:48 | نویسنده : شمس آبادی | آرشیو نظرات
رگ های کلیه

در محل فرورفته کلیه به نام ناف کلیه یک سرخرگ از انشعابات سرخرگ آئورت به داخل کلیه وارد می شود و شاخه شاخه می شود. شاخه های سرخرگی از بین هرم های مختلف کلیه می گذرند به همین علت سرخرگ بین هرمی به آن ها می گویند. هر یک از این سرخرگ های بین هرمی در بالای هرم کلیه به شکل یک قوسی در می آیند که با آن ها سرخرگ قوسی می گویند. عمود بر این سرخرگ قوسی رگ های خارج می شوند که به آن ها سرخرگ های شعاعی می گویند. از هر سرخرگ شعاعی تعداد زیاد سرخرگ آوران منشعب شده و به کپسول بومن در نفرون وارد شده و شبکه مویرگی اول(گلومرول) را می سازد. از کپسول بومن سرخرگ وابران خارج می شود. این سرخرگ بر روی بقیه قسمت های نفرون شبکه مویرگی دوم را می سازد. در نهایت مویرگ های شبکه مویرگی دوم به هم متصل شده یک سیاهرگ را می سازند. از اتصال این سیاهرگ ها، سیاهرگ های شعاعی ایجاد می شوند و این سیاهرگ ها به سیاهرگ قوسی و سپس سیاهرگ های بین هرمی منتهی می شوند. و در نهایت از اتصال این سیاهرگ ها، سیاهرگ کلیوی که حامل خون تصفیه شده، خون را از کلیه بیرون می برد.

نکته: قرار گرفتن سرخرگ وابران پس از شبکه مویرگی اول یک مورد استثنائی است زیرا اصولا بعد از مویرگ ها سیاهرگ قرار می گیرد.

 

 

برچسب‌ها: رگ های کلیه

تاريخ : یکشنبه هفتم اردیبهشت 1393 | 23:59 | نویسنده : شمس آبادی | آرشیو نظرات
چرخه زندگی کپک های مخاطی پلاسمودیومی
آغازیان کپک مانند موجوداتی شبیه قارچ ها هستند(از نظر ظاهر و چرخه زندگی)  اما به دلیل اینکه در دیواره سلولی آن ها برخلاف قارچ ها کیتین وجود ندارد و میتوز متفاوتی از قارچ ها دارند ان ها را جزء قارچ ها قرار نمی دهند و در گروه آغازیان رده بندی می کنند. این جانداران در دو گروه قرار می گیرند:
1- کپک های مخاطی سلولی(cellular slime molds)
2- کپک های مخاطی پلاسمودیومی(plasmodial slime molds)
کپک های مخاطی پلاسمودیومی دارای پیکری پلاسمودیومی هستند. پلاسمودیوم به توده سیتوپلاسمی با تعداد زیادی هسته می گویند. در حقیقت هسته ها بوسیله دیواره سلولی از هم جدا نشده اند.



چرخه زندگی کپک های مخاطی پلاسمودیومی:

همانطور که گفته شد بدن کپک های مخاطی پلاسمودیومی از یک توده سیتوپلاسمی همراه با تعدادی هسته 2n کروموزومی تشکیل شده است. این توده سلولی در هنگام حرکت باکتری ها و سایر مواد آلی را می بلعند. در شرایطی که پلاسمودیوم تحت خشکی یا گرسنگی قرار گیرند، به توده های متعدد تقسیم می شود.هر توده ساقه ای تولید می کند که در نوک آن کپسولی تولید می شود که با انجام تقسیم میوز درون آن اسپورهای n کروموزومی تولید می شود. این هاگ یا اسپورها به شرایط سخت محیطی مقاومند و لی در شرایط مساعد محیطی می رویند و سلول های هاپلوئید آمیبی شکل یا تاژک دار ایجاد می کنند.این سلول ها می توانند با هم یکی شده و سلول تخم یا زیگوت 2n کروموزومی را ایجاد کنند.از تقسیم میتوز سلول تخم توده سیتوپلاسمی  2n کروموزومی ایجاد می شود. با توجه به اینکه جاندار پرسلولی 2n کروموزومی است چرخه زندگی این جاندار باید چرخه زندگی دیپلوئیدی باشد.





رویش ساقه و کپسول روی کپک مخاطی پلاسمودیومی



تاريخ : جمعه پنجم اردیبهشت 1393 | 18:53 | نویسنده : شمس آبادی | آرشیو نظرات
چرخه زندگی کپک های مخاطی سلولی
آغازیان کپک مانند موجوداتی شبیه قارچ ها هستند(از نظر ظاهر و چرخه زندگی)  اما به دلیل اینکه در دیواره سلولی آن ها برخلاف قارچ ها کیتین وجود ندارد و میتوز متفاوتی از قارچ ها دارند ان ها را جزء قارچ ها قرار نمی دهند و در گروه آغازیان رده بندی می کنند. این جانداران در دو گروه قرار می گیرند:
1- کپک های مخاطی سلولی(cellular slime molds)
2- کپک های مخاطی پلاسمودیومی(plasmodial slime molds)
اما کپک های مخاطی سلولی  موجودات عجیبی هستند و در چرخه زندگی خود حالت تک سلولی آمیب مانند تا پرسلولی شبیه حلزون های بدون صدف(لیسه) تا موجود پر سلولی بدون تحرک تولید کننده اسپور دارند.


چرخه زندگی کپک های مخاطی سلولی :




موجودات آمیب مانند n کروموزومی که از اسپور ها خارج می شوند و از باکتری ها تغذیه می کنند.در شرایط کمبود مواد غذایی سلول سلول های آمیبی شکل با ترشح سیگنال های شیمیایی به سمت هم می روند و یک جاندار پر سلولی شبیه حلزون بدون صدف(لیسه) ایجاد می کنند که توانایی حرکت دارد. اما پس از مدتی تغییر شکل داده ثابت شده  و بخش پایه و یک بخش ساقه مانندی را تشکیل می دهد که بر روی آن نوک متورمی به وجود می آید که با تقسیم میتوز در آن اسپور ها بوجود آمده،اسپور ها  آزاد شده و چرخه زندگی غیر جنسی تکرار می شود. این جانداران تولید مثل جنسی هم دارند به این صورت که دو جاندار آمیبی شکل با هم ترکیب شده و سلول تخم 2n کروموزومی را به وجود می آورند. این سلول تقسیم میوز  انجام داده و چهار سلول n کروموزومی ایجاد می کند که این سلول ها هر کدام تقسیم میتوز انجام داده و سلول های n  کروموزومی از آن خارج می شوند.در چرخه زندگی این جاندار فقط سلول تخم  2n کروموزومی است، که در شکل بالا بخش 2n به رنگ قرمز نشان داده شده و بقیه مراحل n کروموزومی می باشد با فلش های به رنگ آبی نشان داده شده پس  چرخه زندگی هاپلوئید دارند.

عکس های واقعی از مراحل مختلف چرخه زندگی کپک های مخاطی سلولی


برچسب‌ها: چرخه زندگی کپک های مخاطی سلولی

تاريخ : چهارشنبه سوم اردیبهشت 1393 | 21:47 | نویسنده : شمس آبادی | آرشیو نظرات
تولید مثل جنسی در اسپیروژیر
در کتاب سوم به وجود تولید مثل جنسی در اسپیروژیر اشاره شده و در کتاب چهارم تولید مثل جنسی این جاندار توضیح داده شده اما به نظر می رسد توضیحات کامل نیست و کمی مبهم است در این مطلب سعی شده تولید مثل جنسی در اسپیروژیر به شکل ساده و  کاملتر توضیح داده شود. اسپیروژیر(  spirogyra )یک جلبک سبز است که به شکل کلنی می باشد و از این نظر بین جلبک های تک سلولی و پر سلولی قرار می گیرد. دارای بدنی استوانه ای شکل است که  از سلول های استوانه ای شکل که پشت سر هم قرار می گیرند تشکیل شده است. این جاندار دارای کلروپلاست فنری شکل می باشد.اسم این جلبک  هم از همین حالت فنری  (spiral) کلروپلاست گرفته شده است. این جلبک در آب های شیرین راکد زندگی می کند و 400 گونه از آن در جهان وجود دارد.چرخه زندگی این جلبک از نوع هاپلوئیدی است.  

این جاندار به سه شکل تولید مثل می کند تقسیم سلولی، قطعه قطعه شدن و تولید مثل جنسی. تولید مثل جنسی در اسپیروژیرفقط در شرایط نامساعد محیطی رخ می دهد (کتاب زیست و آزمایشگاه 2).

چگونگی تولید مثل جنسی در اسپیروژیر:

در هنگام تولید مثل جنسی دو رشته از جلبک ها در مقابل هم قرار می گیرد و بخش های لوله مانندی از سیتوپلاسم هر کدام به سمت دیگری رشد می کند.در نهایت این دو قسمت با گذشتن از دیواره سلولی به هم متصل می شوند و یک پل سیتوپلاسمی ایجاد می کنند . در حقیقت روش تولید مثل جنسی در این جاندار هم یوغی یا کانجوکیشن (Conjugation) می باشد.(توضیحات مربوط به قسمت وسط عکس پایین می باشد)

اما پس از برقراری ارتباط سیتوپلاسمی کم کم کلروپلاست شکسته شده وهمراه  سایرساختارهای سلولی شروع به ناپدید شدن می کنند و مواد سیتوپلاسم به سمت پل سیتوپلاسمی کشیده می شود سیتوپلاسم سلول های یکی از رشته ها از طریق پل سیتوپلاسمی به سمت سلول های رشته مجاور می رود و هسته ها یکی می شود و سلول تخم و یا زیگوت تشکیل می شود. محتویات سلول ها اینجا نقش گامت را پیدا می کنند.با اینکه دو رشته شبیه هم هستند یک رشته نقش دهنده و یک رشته نقش گیرنده  را بازی می کند.

سلول تخم تشکیل شده که زیگوسپور نام دارد به دور خود یک دیواره سلولی را تشکیل می دهد و در این حالت می تواند شرایط سخت محیطی از جمله سرما و نبود نور را تحمل کند.

در نهایت با مساعد شدن شرایط محیطی، در داخل زیگوسپور  تقسیم میوز اتفاق می افتد که چهار سلول تولید می شود و  سه تا از سلول حاصل از میوز ازبین می رود و یکی از آن رشد کرده وبا شکستن دیواره با تقسیم های میتوز یک رشته هاپلوئید جدید را بوجود می آورد.(توضیحات مربوط به قسمت  پایین عکس می باشد)

برای مشاهده تصاویر ساده این توضیحات می توانید بر روی  آدرس زیرکلیک کرده و در صفحه ای که باز می شود به  قسمت اسپیروژیرمراجعه کنید:


http://www.biology-resources.com/amoeba.html




تاريخ : شنبه سی ام فروردین 1393 | 13:1 | نویسنده : شمس آبادی | آرشیو نظرات
سئوالات امتحان آزمایشکاهی زیست شناسی منطقه پیربکران 93-92
جهت دانلود سئوالات همراه با پاسخنامه بر روی قسمت زیر کلیک فرمائید:

دانلود


ضمنا نتایج مسابقه به شرح زیر است:

نفر اول شماره 5

نفر دوم شماره2

نفر سوم شماره 7

نفر چهارم شماره 3

نفر پنجم شماره1

نفر ششم شماره 8

نفر هفتم شماره6

نفر هشتم شماره4

نفر نهم شماره 10

نفر دهم شماره 9



تاريخ : دوشنبه بیست و پنجم فروردین 1393 | 23:29 | نویسنده : شمس آبادی | آرشیو نظرات
دانلود سئوالات مسابقات آزمایشگاهی زیست شناسی
جهت دانلود سئوالات سال 91 منطقه پیربکران روی دانلود زیر کلیک فرمایید:

دانلود سئوالات


دانلود پاسخنامه


جهت دریافت سئوالات استانی و کشوری سال های قبل بر وری دانلود  زیر کلیک فرمایید:

 لینک دانلود سئوالات آزمایشگاهی استانی و کشوری                



برچسب‌ها: دانلود سئوالات مسابقات آزمایشگاهی زیست شناسی



برچسب ها :اعترافات یک زیست شناس , اعترافات یک زیست شناس
محصولات پر فروش

دسته بندی محصولات

بخش همکاران
دسته بندی صفحات
دسته بندی اخبار
بلوک کد اختصاصی