گزارش کار تقسیم میتوز

آخرین اخبار فروشگاه

گزارش کار تقسیم میتوز

دسته صفحه: فروش فایل
بازدید : 13010

گزارش کار تقسیم میتوز


تقسیم میتوز

هدف  از انجام آزمایش: مشاهده ی تقسیم میتوز در سلول

 

                       

 

مقدمه:

قدرت توليد مثل اولين و اساسي ترين ويژگي موجودات زنده است دراين آزمايش تقسيم سلولي را مطالعه خواهيم کرد . فرايند تقسيم سلولي به منظور بقا و تداوم نسل جانداران و امکان رشد و ترميم در جانداران پرياخته اي صورت مي گيرد . در جانداران يوکاريوت براي تقسيم ياخته اي دو فرآيند اساسي را که اغلب وابسته به هم هستند در نظر مي گيرند . تقسيم هسته يا کاريوکينز که مي تواند به روش ميتوز يا ميوز باشد .

تقسیم میتوز اولین بار در سال 1979 توسط والتر فیلمینگ توضیح داده شد .این تقسیم خود از دو فرآیند :1) میتوز  2) سیتوکینز تشکیل شده است.

فرايند ميتوز در تمام سلول هاي گياهي و جانوري يکسان است و تفاوت هايي بين تقسيم سلول درگياهان و جانوران وجود دارد که البته شامل مراحل تقسيم ميتوز نمي باشد بلکه در فرايند تشکيل دوک ( که در جانداران همراه سانتريول و درگياهان عالي بدون سانتريول است ) ويا سيتوکينز ( که شياردار شدن در جانوارن و تشکيل صفحه سلولي در گياهان است ) متفاوت هستند .

ميتوز پديده اي ممتد ( پيوسته ) است که براي سهولت بررسي به چند مرحله که هر يک با ويژگي هاي خاصي از وضع کروموزم ها و جايگزيني آن ها در ياخته و نيز تحولاتي در سيتوپلاسم همراه است تقسيم شده است اين مراحل به ترتيب عبارتند از پروفاز . متافاز . آنافاز وتلوفاز هر مرحله خود مي تواند به بخش هاي ديگري ( اوايل . اواسط و اواخر ) تقسيم شود . مثلا به طور خلاصه در اوايل پروفاز تراکم تدريجي کروموزوم ها صورت مي گيرد . در اواسط پروفاز پوشش هسته اي سازمان خود را از دست مي دهد و قطعه قطعه مي شود و در اواخر پروفاز شيره هسته با سيتوزول آميخته شده و کروموزوم ها کاملا متراکم هستند و شکل آن ها تا حد زيادي مشخص است در اين مرحله به دليل تراکم شديد کروماتين رونويسي RNA ها به تدريج کاهش مي يابد و RNA هاي ريبوزومي رونويسي نمي شوند و اين وضع سبب تحليل رفتن و ناپديد شدن هستک ها مي گردد .

در مرحله متافاز ابتدا جابه جايي نوسان دار و سپس جهت دار کروموزوم ها و جدا شدن نسبي کروماتيدها اتفاق مي افتد در مرحله آنافاز سانترومر به دو بخش تقسيم مي شود و مهاجرت به قطب ها صورت مي گير و درمرحله تلوفاز کاهش تراکم کروموزوم هاي مجتمع شده در هر قطب و بازسازي هسته صورت مي گيرد همچنين هستک جديد نيز بازسازي شده و در نهايت صفحه ياخته اي و تشکيل تيغه مياني صورت مي گيرد. هرگاه سلول تقسيم خود را به پايان رسانيد وارد مرحله اينترفاز مي شود . به طور کلي در اين مرحله بخش عمده بيوسنتزها ،رشد ياخته و ازدياد اندامک هاي ياخته اي و همچنين همانند سازي ماده ژنتيکي انجام مي گيرد.

در این آزمایش از ریشه پیاز استفاده می کنیم. پیاز نوعی گیاه غده‌ای گوشتی زیرزمینی از خانواده لاله است و نام علمی آن Allium cepa می‌باشد. منظور از پیاز ، گیاه تند مزه‌ای است که بوی تندی هم دارد و در تهیه انواع غذاها به عنوان نوعی ماده طعم دهنده از آن استفاده می‌کنیم.

این گیاه( تك لپه اي) دو ساله بوده که در سال اول ، اندام های رویشی آن بوجود می‌آیند و در سال دوم اندام های زایشی ایجاد می‌شود که تولید تخم می‌کنند. برگ های گیاه پیاز توخالی و لوله‌ای شکل هستند. ساقه آن که ارتفاعش بین ۶۰ سانتیمتر تا یک متر می باشد هم توخالی است که دربخش پایینی ، ساقه کمی متورم شده است.
پیاز دارای یک ساقه پهن زیر زمینی به قطر چند متر می‌باشد که در سطح بالای این ساقه ، برگهای پیاز که کلروفیل خود را از دست داده‌اند و به مخزن غذایی گیاه تبدیل شده‌اند قرار گرفته‌اند. ریشه پیاز از قسمت زیرین این ساقه خارج می‌شود. در وسط این ساقه زیر زمینی ، نقطه رویشی پیاز که به عنوان جوانه انتهایی ساقه هوایی می‌باشد قرار دارد که در این قسمت، ساقه گل دهنده و برگ سبز بوته پیاز ظاهر می‌شود که به رشد خود ادامه می‌دهد.

 

وسایل لازم برای انجام آزمایش:

محلول استوکارمن آهن دار-  اسید استیک- میکروسکوپ نوری- شیشه ساعتی-  سوزن تشریح-  چراغ الکلی- بشر-  انتهای ریشه پیاز - سه پایه-  تیغ-  لام و لامل-  دستمال حوله ای

 

روش کار:

1-ریشه پیاز تازه و جوان را انتخاب کرده بخش انتهای ریشه مورد نظر است، از فاصله 2 سانتی متری انتهای ریشه را بریده و درون شیشه ساعت بگذارید.

2- درون شیشه ساعتی قطره قطره استوکارمن آهن دار بریزید به طوری که سطح ریشه را کاملا بپوشاند.

3- درون بشر حدود 60 سی سی آب بریزید و روی چراغ الکلی قرار دهید. چراغ الکلی را روشن کنید و صبر کنید تا بخار آب به شیشه برسد و محتویات آن را گرم کنید.

4- قبل از تبخیر کامل استوکارمن شیشه ساعت را از روی بشر بردارید و یک تا دو قطره اسید استیک به آن اضافه کنید.

5- روی لام قطره ای استوکارمن بریزید و ریشه را درون آن قرار دهید و به کمک سوزن انتهای ریشه را که محل کلاهک است جدا کرده و حذف کنید. ( حدود1  میلی متر از انتهای ریشه)

6- با کمک دو سوزن تشریح باقیمانده بافت ریشه را با ظرافت از هم باز کنید سپس یک صفحه دستمال کاغذی را چند لا کرده روی لامل قرار دهید و با انگشت لامل را فشار دهید تا بافت به خوبی له شده و سلولها تفکیک شوند.

7-لام را با میکروسکوپ مشاهده کنید.

 

 

 

نتیجه گیری:

در این آزمایش به دلیل بروز اشتباهات زیاد قادر به دیدن تقسیم میتوز در سلولهای ریشه پیاز نشدیم بنابراین در آزمایشات بعدی سعی می کنیم تا در صد خطا را به حداقل برسانیم . اما نتیجه ای که از این آزمایش می گیریم این است که ممکن است سلولهای مجاور هر کدام در یک مرحله از تقسیم میتوز قرار داشته باشند و سبب رشد ریشه شوند.

 

دلایل بروز خطا:

1-   مدت زمان قرار دادن در محلول اسید استیک کم بوده است.

2-   جدا نکردن بافتهای ریشه با سوزن تشریح و روی هم قرار گرفتن سلولها

3-   اضافه نکردن دقیق محلول اسی استیک و استوکارمن

 

ارائه راهکار درست:

1-   اضافه کردن دقیق مواد محلول

2-   درست قرار دادن لامل روی لام

3-   درست جدا کردن بافتهای ریشه

4-   درست له کردن بافتهای ریشه

 



برچسب ها :گزارش کار تقسیم میتوز , گزارش کار تقسیم میتوز
محصولات پر فروش

دسته بندی محصولات

بخش همکاران
دسته بندی صفحات
دسته بندی اخبار
بلوک کد اختصاصی