آشنایی با وسایل آزمایشگاه گیاهشناسی 1

آخرین اخبار فروشگاه

آشنایی با وسایل آزمایشگاه گیاهشناسی 1

دسته صفحه: فروش فایل
بازدید : 44

آشنایی با وسایل آزمایشگاه گیاهشناسی 1


آشنایی با وسایل آزمایشگاه گیاهشناسی 1

موضوع آزمایش: وسایل آزمایشگاه گیاهشناسی1

هدف از انجام آزمایش: آشنایی با وسایل آزمایشگاه گیاهشناسی1

وسایل انجام آزمایش: لام ولامل- چاقو اسکاپل- میکروسکوپ

 تئوری آزمایش:

 میکروسکوپ
 

 چون اکثر سلولها کوچک اند و با چشم غیر مسلح قابل رؤیت نیستند، برای مطالعه آنها از ابزار خاصی به نام میکروسکوپ استفاده می شود. میکروسکوپ از نظر لغوی از دو بخش میکرو(Micro) به معنای کوچک و سکوپ به معنای رؤیت (مشاهده) ساخته شده است. بنابراین میکروسکوپ در واقع، ابزار مشاهده ساختمان های کوچک می باشد

 

اساس ساختمانی میکروسکوپ

هر میکروسکوپ از دو بخش مکانیکی و نوری تشکیل شده است

*بخش مکانیکی (MechanicalPart)

بخش مکانیکی در واقع قسمت هایی است که مستقیماً در عبور و تشکیل تصویر نقش اصلی را به عهده ندارند و شامل کلیه بخش های نگهدارنده، حرکت دهنده و ثابت کننده یک میکروسکوپ می باشند مانند:

1-پایه میکروسکوپ

پایه میکروسکوپ به اشکال مدور، نعلی، مکعب مستطیلی و مانند آن ساخته می شود. جنس پایه معمولاً از فولاد سنگین انتخاب می شود تا در زمان مطالعه میکروسکوپی و عکس برداری از هرگونه لغزشی جلوگیری شود.

2-دسته میکروسکوپ

دسته برای جا به جایی میکروسکوپ به کار می رود. دارای اندازه ها و شکل های مختلفی است. دسته معمولاً داسی و هلالی شکل است

3-پیچ های تنظیم

بر روی دسته میکروسکوپ، پیچ های تنظیم قرار دارند. این پیچ ها، شامل پیچ میزان سریع یا ماکرومتر و پیچ میزان دقیق یا میکرومتر می باشند. در بعضی از میکروسکوپها، این پیچ ها بر روی یکدیگر قرار دارند و در برخی جدا از هم هستند. عمل آنها، جا به جا کردن لوله میکروسکوپ (در میکروسکوپ های قدیمی) در جهت بالا و پایین و بالعکس می باشد. در میکروسکوپ های جدید، این پیچ ها معمولاً صفحه پلاتین را در جهت بالا و پایین و بالعکس جا به جا می کنند. با پیچ بزرگ، لوله میکروسکوپ یا پلاتین با سرعت بیشتری بالا و پایین برده می شود. بر روی پیچ ها درجه بندی هایی وجود دارد که به کمک آنها می توان میزان جا به جایی صفحه پلاتین یا لوله میکروسکوپ را مشخص کرد

 4-صفحه پلاتین

صفحه پلاتین، صفحه ای است فلزی یا کائوچویی که محل قرار دادن جسم مورد مطالعه می باشد. از سوراخ وسط صفحه پلاتین، نور عبور کرده و به جسم مورد مطالعه می تابد. در میکروسکوپ های ساده جسم به وسیله دو گیره بر روی صفحه پلاتین ثابت می شود و در میکروسکوپ های جدید تر، برای سهولت جا به جایی جسم و یا امکان جا به جایی توأم پلاتین و جسم روی آن، سیستمی به نام شاریو (ارابه کش) پیش بینی شده است. شاریو دارای دو بخش تیغه ای برای نگه داری نمونه است و نیز پیچ هایی در زیر پلاتین دارد که با چرخاندن آنها می توان نمونه را بر روی پلاتین، و یا مجموعه نمونه و پلاتین را به چپ و راست و یا بالا و پایین حرکت داد

5-سیستم ورنیه

در بیشتر میکروسکوپ های کنونی، در دو بعد عمود بر هم پلاتین، دو سیستم ورنیه ای پیش بینی شده است که به کمک آنها می توان میزان جا به جایی جسم در جهات مختلف و بازیابی منطقه ای خاص از جسم مورد مشاهده را انجام داد و نیز در مورد ابعاد جسم یا بخش هایی از آن، محاسباتی را تا حدود یک دهم میلیمتر به عمل آورد

6-صفحه گردان

صفحه گردان قطعه ای فلزی است تقریباً به شکل مخروط ناقص که در سطح پایین آن تعدادی سوراخ تعبیه شده است. به هر یک از این سوراخ ها، یک لوله عدسی شیئی پیچ می شود. با چرخاندن صفحه گردان، عدسی شیئی مورد نیاز در میدان دید قرار می گیرد. تعداد سوراخ ها متفاوت و تا 6 عدد می رسد. صفحه گردان در بالا به لوله میکروسکوپ متصل می گردد.

7-لوله میکروسکوپ

لوله ای یک قسمتی و یا در بالا دو قسمتی است (در میکروسکوپ های جدید). در قسمت بالای آن اکولر (لوله عدسی چشمی) و در بخش پایین آن صفحه گردان قرار دارد. در بیشتر موارد طول لوله میکروسکوپ 16 سانتیمتر یا 160 میلیمتر است. لوله های میکروسکوپ با طولی بلند تر از این میزان، بزرگنمایی را افزایش می دهند ولی ساختن آنها مشکلات فنی زیادی دارد. هم اکنون طول لوله برخی از میکروسکوپ ها به 240 میلیمتر می رسد.

*بخش نوری (Opticalpart)

بخش نوری میکروسکوپ از سه قسمت اساسی تشکیل شده است:

1-دستگاه روشنایی

 دستگاه روشنایی از دو بخش تشکیل شده است:

1.  منبع نور

منبع نور به طور معمول یک لامپ کوچک 6 تا 10 ولت است که اغلب در زیر پایه میکروسکوپ قرار دارد و پرتو ها را به دیافراگم زمینه می تاباند. در برخی از میکروسکوپ های قدیمی، نور لازم با استفاده از آیینه ضمیمه به میکروسکوپ و چراغ رومیزی تأمین می گردد. در این حال از آیینه برای تابیدن نور به جسم استفاده می شود. لامپ رومیزی را باید در در فاصله 25 تا 30 سانتیمتری میکروسکوپ طوری قرار داد که نور به زیر صفحه میکروسکوپ بتابد. تابیدن مستقیم نور لامپ رومیزی به جسم، از کیفیت رؤیت می کاهد. آیینه معمولاً دارای یک طرف کاو و یک طرف صاف می باشد. از طرف صاف آن، هنگامی که نور محیط کافی باشد و از طرف کاو آن در نور کم استفاده می شود.

2.    کوندانسور

کوندانسور از مجموعه ای از عدسی های محدب (کوژ) یا مجدب الطرفین ساخته شده است که عمل آنها، همگرا کردن پرتو های نوری حاصل از منبع نور و تابانیدن آنها بر روی جسم است تا نور کافی برای مشاهده جسم، تأمین گردد.

 

 

چاقو اسکاپل:

برای بریدن نمونه ­های گیاهی ،چاقو جراحی، دسته­ ی چاقو، تیغه­ی قابل تعویض: برای بریدن نمونه­ های گیاهی، ریز نمونه ­ها یا تهیه زیر کشت ­ها

 

 

پنس:

این وسیله کاربرد زیادی در آزمایشگاه دارد مثلاً برای برداشتن، نگهداشتن یا گذاشتن قطعات نمونه و ... به کار می رود.

 

 

لام و لامل

جسمی را که می خواهند در زیر میکروسکوپ مشاهده کنند روی یک تیغه شیشه ای نازک ( لام ) یا اسلاید ( Slide ) قرار می دهند و سپس آن را با تیغه بسیار نازک شیشه ای لامل ( Lamella ) می پوشانند .

طرز نگه داشتن لام و لامل :

همیشه لبه لام ولامل را در دست می گیرند و از تماس انگشتان با سطح آنها خودداری می شود.

اکنون برای شروع کاربا میکروسکوپ می توانید یک نمونه میکروسکوپی ساده را به طریق زیرتهیه کنید :

الف) لام تمیزی را روی میز قرار دهید و با قطره چکانی یک قطره آب در وسط آن بچکانید .

ب) قطعه بسیار کوچکی ( به اندازه یک سانتی متر مربع ) از کاغذ روزنامه ببرید وآن را با پنس روی یک قطره آب وسط لام قرار دهید و چند لحظه صبر کنید تا کاغذ خوب خیس شود .

ج) لاملی را بر دارید و یک لبه آن را با زاویه حدود ۴۵ درجه روی لام تکیه دهید و سپس آن را با نوک سوزن به آرامی پایین بیاورید تا کاغذ را بپوشاند.

با این عمل از تشکیل حباب هوا بین لام ولامل جلوگیری می شود .

 

 

رنگ های کارمن زاجی و آبی متیل

از جمله رنگ های متداول در بافت شناسی گیاهی  هستند که

انواع رنگهای متداول در بافت شناسی گیاهی

1-    کارمن زاجی : توسط بافتهای سلولزی جذب شده و آنها را به رنگ قرمز در می آورد . برای رنگ آمیزی پارانشیم ، کلانشیم و فیبر های سلولزی مورد استفاده قرار می گیرد.

2-    آبی متیلن : بافتهای چوبی را به رنگ سبز تند یا آبی در می آورد و برای رنگ آمیزی اسکلرانشیم ،آوند چوبی و فیبر چوبی مورد استفاده قرار می گیرد . ( چوب ،چوب پنبه و کوتین آبی میشود

http://gozareshkar_agri.loxblog.ir/posts/archive.php?pmonth=4&pyear=1392



برچسب ها :آشنایی با وسایل آزمایشگاه گیاهشناسی 1 , آشنایی با وسایل آزمایشگاه گیاهشناسی 1
محصولات پر فروش

دسته بندی محصولات

بخش همکاران
دسته بندی صفحات
دسته بندی اخبار
بلوک کد اختصاصی