بیماری :»کمبود سلنیوم، بیماری «کشین - بک»

آخرین اخبار فروشگاه

بیماری :»کمبود سلنیوم، بیماری «کشین - بک»

دسته صفحه: فروش فایل
بازدید : 111

کمبود سلنیوم، بیماری «کشین - بک»

سلنیوم در تمام سلول‌های بدن به ویژه در کلیه، کبد و پانکراس موجود است. در سال ۱۹۷۶ مشخص شد که در اثر کمبود سلنیوم بیماری کیشان ایجاد می‌شود.

بیماری کیشان، کاردیومیوپاتی(اختلال قلبی) بود که به طور عمده زنان و کودکان را در استان کیشان چین (ناحیه‌ای که میزان سلنیوم خاک در آن بسیار پایین است)، مبتلا می‌کرد. مطالعات نشان داد که دریافت مکمل سلنیوم، مانع پیشرفت این نوع کاردیومیوپاتی می‌شود.
بیماری دیگر ناشی از کمبود سلنیوم، بیماری «کشین - بک» بود که در کودکان و نوجوانان شایع می‌شد. این بیماری اولین بار در مغولستان شناخته شد و ممکن است در این بیماری یک جزء ویروسی نیز نقش داشته باشد که در هنگام فقدان یا کمبود سلنیوم در رژیم غذایی، فعال شود. در این بیماری، ابتدا سختی قرینه، تورم و درد (اغلب در محل اتصال بند انگشتان) و سپس استئوآرتریت (درد مفاصل و استخوان‌ها) همراه با درگیری آرنج، زانو و قوزک‌پا ایجاد می‌شود. البته کمبود یُد نیز ممکن است به عنوان یک عامل خطر در این بیماری نقش داشته باشد. منابع سلنیوم غذاهای دریایی، جگر، گوشت و ماکیان هستند. میوه‌ها و سبزی‌ها سلنیوم کمی دارند اما دانه‌های گیاهی حاوی سلنیوم بیشتری هستند.
عمل اصلی سلنیوم شرکت در آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز است.
در اوایل دهه ۱۹۷۰ کشف شد که گلوتاتیون پراکسیداز یک‌سلنوآنزیم است و این آنزیم فعالترین شکل سلنیوم در بافت‌هاست. اگرچه پروتئین‌های دیگری که حاوی سلنیوم هستند، نیز کشف شد. آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز در سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی بدن دخالت دارد بنابراین سلنیوم در طبقه‌بندی آنتی‌اکسیدان‌ها قرار می‌گیرد. این عنصر بخشی از آنزیم‌های دیگر را نیز تشکیل می‌دهد و برای فعالیت صحیح پانکراس و سیستم ایمنی نیز لازم است.سلنیوم همراه با سایر آنتی‌اکسیدان‌ها مثل ویتامینc یاe ، پراکسیدهای سلولی و رادیکال‌های آزاد را به طور کلی به آب و مولکول‌های بی‌خطر دیگر احیا می‌کنند. آنزیمی که قادر به تبدیل هورمون تیروئیدی تیروکسین(۴)t به تری یدوتیرونین(۳)t است، نیز یک سلنوپروتئین می‌باشد.
آثار آنتی‌اکسیدانی سلنیوم و ویتامینe از طریق هم‌پوشانی اعمال حفاظتی‌شان در مقابل تخریب اکسیداتیو، یکدیگر را تقویت می‌کنند. این دو ریزمغذی ممکن است در فعالیت‌های مشترک دیگر که به حفظ سلول‌های سالم بدن کمک می‌کند، با هم عمل نمایند. در مطالعاتی با مصرف مکمل سلنیوم، کاهش سرطان پروستات و کاهش بروز چندین سرطان دیگر مشاهده شد.
مقدار سلنیوم و فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز شیر مادر تحت تأثیر مستقیم دریافت و شکل سلنیوم مصرفی مادر است. همچنین غلظت سلنیوم پلاسما در شیرخوارانی که با شیرخشک غنی نشده تغذیه می‌شوند، کمتر از مقدار آن در پلاسمای شیرخوارانی است که شیرخشک غنی شده و یا شیر مادر مصرف می‌کنند.
جذب سلنیوم در بخش‌های بالایی روده باریک انجام می‌شود و در حالات کمبود با کفایت بیشتری انجام می‌پذیرد. سلنیوم در مواد غذایی به اسیدهای آمینه حاوی گوگرد (متیونین و سیستئین) متصل است که در منابع حیوانی سلنیوم یافت می‌شود.
 
منبع:سایت علمی دانشجویان ایران



برچسب ها :بیماری :»کمبود سلنیوم، بیماری «کشین - بک» , کمبود سلنیوم، بیماری «کشین - بک»
محصولات پر فروش

دسته بندی محصولات

بخش همکاران
دسته بندی صفحات
دسته بندی اخبار
بلوک کد اختصاصی