گزارش کارتعیین بافت خاک به روش صحرایی(لمسی)

آخرین اخبار فروشگاه

گزارش کارتعیین بافت خاک به روش صحرایی(لمسی)

دسته صفحه: فروش فایل
بازدید : 34

گزارش کارتعیین بافت خاک به روش صحرایی(لمسی)


تعیین بافت خاک به روش صحرایی(لمسی)

هدف آزمایش: شناسایی بافت خاک به سریع ترین روش ممکن  ( لمسی )

وسایل مورد نیاز: خاک مزرعه- آب مقطر- الک 2 میلی متری-خط کش -ظرف فلزی

مقدمه :

از نظر عمومی بافت خاک اشاره به ریزی و درشتی ذرات خاک دارد اما به لحاظ تعریف علمی ترکیب نسبی اجزاء تشکیل  دهنده خاک را بافت خاک(texture ‏soil ) گویند. بطور کلی ، دو نوع بافت وجود دارد :
١ ) بافت سبک : ذرات تشکیل دهنده این نوع خاک ، درشت هستند و فاصله بین آنها ، تقریباً زیاد است . در نتیجه چسبندگی بین آنها بسیار کم و گاه در حد صفر است . بنابراین چنین بافتهایی قابلیت نگهداری آب را ندارند . اما تخلخل های بسیار زیاد در این بافت مقدار زیادی هوا را به دام می اندازد . خاکهای شنی در این کلاس ( گروه ) قرار می گیرند .
٢ ) بافت سنگین : دقیقاً نقطه مقابل بافت سبک می باشد ؛ پس ذراتی بسیار ریز با فاصله بسیار کم گاه در حد صفر هستند که در نتیجه ، چسبندگی بین آنها زیاد است که همین امر موجب نگهداری آب در حد بسیار زیاد می شود ؛ بدیهی است که هوای موجود بین ذرات بسیار ناچیز و گاه در حد صفر باشد . خاکهای رسی در این کلاس قرار می گیرند .
برای تشخیص بافت خاک ، روش های زیادی وجود دارد . اعم از روش های علمی و روش های تجربی ؛ اما ساده ترین روش تشخیص بافت خاک به روش صحرایی به شرح زیر است :
برداشتن مقداری از خاک مرطوب و سپس مالش بین دو انگشت شست و سبابه ، چنانچه بافت خاک ریز باشد ، به صورت لوله ای در آمده و در غیر اینصورت  ( یعنی اگر درشت باشد ) ذرات خاک به هم نمی چسبد . ضمن اینکه در همان حالت  مالش بین دو انگشت شست و سبابه  می توان به خالص یا ناخالص بودن خاک هم پی برد . یعنی وجود سنگریزه و غیره را می توان لمس کرد .
بافت خاک توسط سه پارامتر تعیین می شود که عبارتند از : ماسه  Sand – سیلت Silt و رس Clay  که هرکدام یکی از اضلاع مثلث بافت خاک را تشکیل می دهد . با در اختیار داشتن مقادیر سه گانه و پیاده کردن آن روی مثلث بافت خاک ، نوع بافت خاک مورد نظر به دست می آید .

 

شرح آزمایش و محاسبات:

برای تشخیص بافت خاک ازساده ترین روش تشخیص یعنی روش صحرایی استفاده  می کنند که به شرح زیر است :
ابتدا نمونه خاک مورد نظر را با الک 2 میلی متری الک کرده و سپس مرطوب کرده به طوری که مقدار کمی چسبندگی داشته باشد . برای تعیین بافت خاک خصوصیات خاک مورد نظر را به صورت زیر بررسی می کنیم.

1-قابلیت تشکیل گلوله : برداشتن مقداری از خاک مرطوب و درست کردن گلوله ای به قطر 1اینچ، اگر گلوله تشکیل نشد خاک شنی ( Sand) است و اگر تشکیل شد یک ضربه به آن وارد می کنیم اگر متلاشی شد ( Loamy Sand ) و اگر متلاشی نشد یک نوار می سازیم.

2-قابلیت تشکیل نوار: اگر نوار تشکیل نشد ( Silt ) و اگر تشکیل شد آن را پهن می کنیم اولین شکستگی که ایجاد شد طول آن را اندازه می گیریم اگر:
کمتر از 1 اینچ     loam
2-1 اینچ     Clay loam
2-3اینچ     clay

 

 

3- اگر گل پس از لمس بین انگشت شست وسبابه حالت زبری داشت قبل تمام این کلمات  Sand و اگر حالت صابونی مانند بود کلمه  Silt را اضافه می کنیم.

بحث و نتیجه گیری:

پس طبق مشاهدات انجام شده،خاک مورد آزمایش، نرم و شکل پذیر بوده و به صورت نوار در می آید اما هنگام پهن کردن در فاصله کمتر از 1 اینچ می شکند در نتیجه این خصوصیات مربوط به بافت sand loam می باشد

 

خطاها:

1-میزان رطوبت گل به حد کافی نباشد و در تشخیص گلوله وترک دچار اشتباه شویم.

2-تشخیص اشتباه در لمس کردن خاک

3-اندازه گیری نادرست در زمان شکستگی

 



برچسب ها :گزارش کارتعیین بافت خاک به روش صحرایی(لمسی) , گزارش کارتعیین بافت خاک به روش صحرایی(لمسی)
محصولات پر فروش

دسته بندی محصولات

بخش همکاران
دسته بندی صفحات
دسته بندی اخبار
بلوک کد اختصاصی